Az Animula Kiadó előzményei 1988-ra nyúlnak vissza, amikor az akkori Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézet (közkedvelt nevén a Lipót) Pszichoterápiás Ambulanciáján dolgozó szakemberek hozzáfogtak a szakma műveléséhez nélkülözhetetlen szakkönyvek kiadásához. A Pszichoterápiás Ambulanciát 1986-ban (az országban elsőként) a főigazgató Dr. Veér András támogatásával, Dr. Bagdy Emőke és Dr. Biró Sándor vezetésével nyitották meg. Újszerűsége az ambuláns ellátáson túl abban rejlett, hogy az ország bármely pontjáról fogadott pácienseket és a terápiák széles körét kínálta - pszichoanalízistől a kognitív terápiákon át a család- és csoportterápiákig. A Pszichoterápiás Ambulanciának nagy szerepe volt olyan képzések elindulásában, mint pl. a családterapeutáké, és úttörő volt a magán-pszichoterápiás rendelés terén is: az elsők között "költözött" ki a városba a munkatársak egy részével a Mérei Pszichoterápiás Ambulanciára (habár a rendhagyó finanszírozási ötlet nem valósulhatott meg).

De térjünk vissza a rendszerváltás előtti évhez, amikor a rendelő dolgozói felismerték a szakkönyvek, képzési anyagok szükségét és tenni kívántak e hiány megszüntetéséért. Egy éven belül a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, prof. Füredi János és főtitkára, dr. Csiszér Nóra felkarolta kezdeményezésünket és hathatós támogatásukkal megalakult az Animula Egyesület, amelynek kezdetben egyik legfontosabb feladata a Magyar Pszichiátriai Társaság – dr. Buda Béla akkori alelnök által irányított – szakkönyvkiadási terveinek megvalósítása lett.

A non-profit szervezetként működő egyesület tevékenységében egyre fontosabb szerepet kapott ez a szakkönyv- és szakfolyóirat-kiadói munka. Tíz éven át jelentettük meg a ma már önálló orvosi-pszichológusi szakként elismert pszichoterápia első lapját (Pszichoterápia), valamint egyre növekvő számban szakkönyveket az érintett területekről.

A szakkönyvkiadásban törekszünk a régebbi és a legmodernebb anyagok magyar nyelvű megjelentetésére, emellett pedig szorosan együttműködünk az illetékes szakmai társaságokkal, ezzel is biztosítva, hogy könyveink hiteles, magas tudományos színvonalú kiadványok legyenek. Az utóbbi félmondatból is kitűnik, de külön is hangsúlyozandó, hogy semmiféleképpen sem adunk ki akár tudományos, akár természetgyógyászati köntösbe bújtatott áltudományos írásokat.

Kiadványaink körének terebélyesedésével egyre nagyobb jelentőséget kapnak szakmai sorozataink: közülük talán a legjelentősebb A pszichoterápia klasszikusai, amelyet főképpen ennek a tudománynak az utóbbi 50 évben bekövetkezett – és a magyar olvasók előtt jobbára csak címszavas hivatkozásokból ismert – fejlődését fémjelző alapműveknek szentelünk. Nem kevésbé hangsúlyos a Családterápiás sorozat, ebben a szakma számára alapvető ismereteket összefoglaló munkák után sorra kerülnek azok a korszakos jelentőségű művek, amelyek nyomán a pszichológiai segítés – fogalmilag is és a mindennapi gyakorlatban is – új dimenziót nyert: a kiscsoport működésének rendszerszemléletét. Jórészt néhány kolléga személyes aktivitásának volt köszönhető, hogy könyvsorozatban materializálódott a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület tudományos munkája, a Magyar Pszichodráma Egyesület tudományos tevékenysége és további szakterületek.

Lipót

Az Animula sajátos kiadói céljaival összhangban áll terjesztői filozófiánk: abban vagyunk érdekeltek, hogy az általunk kiadott szakkönyvek folyamatosan a kollégák és az érdeklődő művelt laikus közönség rendelkezésére álljanak. Ennek érdekében a keresett műveket akár kis példányszámban is utánnyomjuk. Néhány éve kezdtük el a már könyv formában kiadásra nem kerülő szakirodalom elérhetővé tételét elektronikus formában, felismerve, hogy a szakembereknek, képzésben lévőknek olyan tanulmányokra is szükségük van, melyek több kiadást megértek, de további utánnyomásuk nem rentábilis. Jópár éve foglalkozunk pszichológiai tesztek kiértékelő szoftvereinek fejlesztésével, valamint dobozos tesztek forgalmazásával.

Animula Könyvesház

A Kiadó, megalakulása után évekig az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben működött (az Ambulancia melletti pincehelyiségben). 2001-ben a főbejáratnál található lerobbant kapuépületben hoztuk létre a szakmai kiadványok mind szélesebb körét kínáló könyvesboltunkat. 2007 decemberében aztán minket is elért a változás, a Lipót bezárása: jelenleg új helyszínen működünk, kicsit eldugottabb, kertvárosi közegben - de továbbra is teljes kínálatunkkal és a tőlünk megszokott segítőkészséggel várjuk a vásárlókat. Valamennyi kiadvány telefonon, levélben, emailben is megrendelhető, ám 2008 óta internetes boltot, webshopot is üzemeltetünk, egyre bővebb kínálattal. Vevőink kényelmét szolgálja, hogy a rendeléseket futárszolgálat kézbesíti akár másnapra, az ország egész területén.

Büszkék vagyunk rá, hogy vevőink bármikor, bármilyen kérdéssel megkereshetnek minket és arra, hogy a szakmai kiadványok igen széles körét megtalálják nálunk. Egyetemi oktatóknak és hallgatóknak többféle kedvezményt kínálunk (pl. oktatói példányok, csoportos rendelés), igyekszünk a képző helyekkel jó kapcsolatokat ápolni; és rendszeresen jelen vagyunk a szakmai konferenciákon. Visszatérő vásárlóink bizalma teszi lehetővé, hogy az elmúlt években gyökerestül átalakult hazai könyvpiacon még mindig jelen tudunk lenni.